Training Muzikale Vaardigheden

Hoe leer ik een lied aan? Welke didactische stappen zet ik als ik met instrumenten aan de slag ga? Hoe studeer ik een speelstuk in met de klas? Welke werkvormen en spelletjes kan ik inzetten als ik muziek wil geven? Tijdens deze training muzikale vaardigheden gaan we in op al deze praktische vragen. We zijn voornamelijk actief bezig met muziek, zodat je na de training direct met de klas aan het werk kunt. 

Actieve workshops:

Luisteren en bewegen
Op elke leeftijd kun je naar muziek luisteren en bewegen op muziek. We bespreken verschillende werkvormen per leeftijdscategorie en behandelen zinvolle luistervragen en activiteiten.

Zingen
Houding, juiste ademhaling, tacteren, liedjes aanleren, repertoire-keuze,… We kunnen makkelijk een hele studiedag vullen rondom zingen met kinderen. We proberen alle verschillende facetten kort te behandelen en geven tips om zelf mee aan de slag te gaan.

Spelen en noteren
Zelf muziek maken is de basis van het muziekonderwijs. We bespreken verschillende instrumenten, activiteiten (zoals experimenteren en componeren) en manieren van noteren (grafisch en traditioneel). Daarnaast gaan we actief aan de slag met o.a. boomwhackers.

Afhankelijk van de school gaan we graag dieper in op de procesgerichte didactiek en vakoverstijgende werken.

Plenaire afsluiting
Aan het einde van de dag sluiten we actief af en inventariseren we de wensen voor de toekomst.

Deze studiedag wordt geleid door Maite Roest en Lize Reitsma, beiden hebben sinds 2005 ruime ervaring opgedaan als muziekdocent in het basisonderwijs. Lize Reitsma is tevens hoofdvakdocent muziek aan het ArtEZ conservatorium in Zwolle.

Andere Trainingen

Ukelele in de klas

leerkrachten po

Breng met simpele tools muziek terug in de klas. Deskundigheidsbevordering muziek voor het basisonderwijs door heel Nederland.

Training Procesgerichte Didactiek Muziek

Lessen uit de praktijk: Woensdagochtend, 9.30 uur. Groep 5 heeft muziekles. In de hoek oefent een klein groepje kinderen hun eigen bodypercussiestuk. Ze hebben een aantal kant-en-klare bodypercussiestukken geoefend en geluisterd naar Steve Reich’s Clapping Music en de Haka uit Nieuw-Zeeland. Nu mogen ze zélf aan de slag om hun eigen compositie te maken. Ze bedenken een […]